Apiinhalacije – što je to?

Apiinhalacije ili inhalacije pčelinjim proizvodima malo je poznat način poboljšanja rada čovjekovog organizma. Aerosol koji se nalazi u košnicama vrlo je koristan za ljudsko zdravlje. Temperatura u košnici u razdoblju razvoja pčelinje zajednice i pčelinje paše je 34 -35°C i stvaranje para koje pčele raspršuju krilcima.To je prirodni aerosol od mješavine meda, matične mliječi, cvjetnog  praha, propolisa i voska.

U jednoj košnici živi cca 50.000 pčela i iz nje se šire mirisi eteričnih ulja propolisa, meda i voska, matične mlječi i pčelinjeg kruha. Aromatične materije cvjetova, nektara i voska koje se oslobađaju iz košnice naseljene pčelama djeluju antibakterijski, antigljivično i antivirusno. Takva mikroklima poboljšava stanje bolesnika, a udisanje zraka iz košnica ljekovito je za ljude s bolestima dišnih organa kao što su astma, bronhitis, pušačke bolesti, imaju stimulativno djelovanje na želučano-crijevni i kardiovaskularni sistem, povećavaju radnu sposobnost te povećavaju imunitet organizma. Istraživanja dokazuju kako pčele korigiraju magnetsko polje, što na čovjeka djeluje smirujuće, a zujanje pčela pomaže protiv depresije.  Zrak iz košnice izuzetno dobro djeluje na bronhije. Isparavanje propolisa i meda dovodi do zalječenja a u nekim slučajevima i do izlječenja.

Udisanjem zraka iz košnica ili apiinhalacija prije svega pomaže osobama sa problemima respiratornog sustava. Mikroklima u pčelinjaku korisno utječe na dišni sustav i duševno stanje. Eterično ulje iz zrijućeg meda ima dobar učinak na zdravlje oboljelog. Topli zrak iz kružnih otvora na košnici kroz fleksibilnu plastičnu cijev spojenu s respiratorom, pacijent duboko udiše tvari s ljekovitim djelovanjem uz specifičan miris aerosol ima iznimno blagotvoran učinak na psihofizičko stanje.

Inhaliranje se provodi na način da osoba koja se inhalira u apikomori stavi  masku za udisanje s jednosmjernim ventilom, te diše na način da zrak iz košnice udahne na usta, a povratni izdisaj napravi na nos da ne bi došlo do narušavanja mikro klime u košnici. Na taj način se provodi i vježba disanja odnosno dišna gimnastika te se slobodno može reći da je dišna gimnastika pouzdana za zdravlje jer jača dišne mišiće i poboljšava rad bronha.

Udisanjem zraka obogaćenog mirisom meda, matične mliječi, peluda i pčelinjeg kruha, te voska dolazi do širenja dišnih kanala i povoljnog djelovanja na pluća, bronhije, kardiovaskularnog dijela organizma odnosno krvne žile.