O Medu

Med je najdostupniji pčelinji proizvod i koristi se od davnina, te je također i prvi slatkiš kojeg je čovjek okusio. Pčele skupljaju nektar kojeg luče biljke kako bi privukle pčele, a one ih za uzvrat oprašuju. Prikupljeni nektar pčele pretvaraju u med. Med sadrži jednostavne, lako probavljive šećere, fruktozu i glukozu, vitamine, minerale, bjelančevine, fermente, biljne hormone, flavanoide i druge hranjive tvari.

Med sadrži velike količine ugljikohidrata te predstavlja visokokaloričnu hranu koju organizam lako probavlja, a i ostale tvari se brže resorbiraju uz dodatak meda. Ima veliki značaj za održavanje snage tijekom zahtjevnih aktivnosti, za brzo obnavljanje energije nakon napornog fizičkog rada, za sportaše, za starije osobe i djecu, teške i kronične bolesnike te kod malaksalosti i oporavka nakon bolesti.

Cvjetni med, Livadni med– med od raznog livadskog cvijeća. Boja ovog meda varira ovisno o području na kojem su pčele prikupljale nektar sa cvijeća i kreće se od nešto svjetlije do prilično tamne boje gotovo poput medljike, (poliflorni sastav).